Elkaar steunen is belangrijk

Verhalen delen bij inloophuis De Cirkel:

Een Interview van Joukje Pezie en Burgemeester Frank v.d. Meijden door Jan-Willem v,d. Enden

Elkaar steunen is belangrijk

 Burgemeester Frank van der Meijden en Joukje Pezie uit Laarbeek hebben een gemeenschappelijk verleden.
Beiden hebben ervaring met kanker. Praten hierover schept een band. 

 ‘Begin jaren negentig had ik alle geluk van de wereld toen een radioloog mijn mammografie foto bekeek en vertelde dat hij er niets op kon ontdekken, maar dat zijn gevoel hem zei dat er iets aan de hand was,’ opent Pezie het gesprek. ‘En dat was ook zo. Zijn gevoel bedroog hem niet.’ Nader onderzoek bracht aan het licht dat Pezie borstkanker had. ‘En dan ga je de medische molen in. Maar ik was strijdbaar en had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Ik was achtenveertig, had nog jonge kinderen en kon nog niet gemist worden. De prognose was slecht, maar ik ben er goed uitgekomen.’

Alertheid
Van der Meijden (54) luistert aandachtig en herkent de situatie. ‘Ik kom in mijn rol als burgervader vaker soortgelijke verhalen tegen. Een luisterend oor aanbieden helpt dan, merk ik. Ook wijs ik mensen op De Cirkel, omdat ik weet dat ze daar lotgenoten en ervaringsdeskundigen kunnen treffen. Ongeveer twee jaar geleden is bij mij een melanoom verwijderd. Deze werd onderzocht en bleek kwaadaardig te zijn. Omdat er nog een uitzaaiing zat, is deze weggenomen. Dat was een kleine ingreep en goed te overzien. Mijn functioneren heeft er niet onder geleden, maar het had toch een groot effect op me. Daardoor realiseer ik me des te meer dat een diagnose zoals Joukje kreeg een grote impact had. Op haar, maar ook op haar gezin.’ Van der Meijden roemt de medische stand van zaken in Nederland. ‘De alertheid van mijn huisarts heeft in dit proces een cruciale rol gespeeld. Ik ben hem eeuwig dankbaar. Ik kende De Cirkel toen nog niet. Die leerde ik pas later kennen en werd er meteen fan van. Elkaar steunen is erg belangrijk tijdens en na een ziekteproces.’

Nazorg
‘Begin jaren negentig – toen men het woord kanker amper over de lippen kreeg – was de medische zorg ook goed, maar was er amper nazorg,‘ vult Pezie aan. ‘Nadat je medisch gezond verklaard was, kon je naar huis. Hoe je je leven na een levensbedreigende ziekte moest verwerken, moest je zelf uitzoeken. Gelukkig  was er van de Borstkankervereniging Nederland een lotgenotencontact in Helmond. Daar ben ik toen via een verpleegkundige van het Elkerliek ziekenhuis gevraagd voor een coördinerende vrijwilligerstaak en heb me er tot twee jaar terug voor ingezet. Zo leerde ik het regionaal inloophuis De Cirkel kennen. Ik kom er vanaf het begin, zo’n negen jaar geleden, ga regelmatig naar lezingen, zit bij de fotoclub, zwem en quilt er graag.’ Ze breekt graag een lans voor De Cirkel. ‘Dat veel bezoekers regelmatig terugkomen, bewijst het nut van een inloophuis.’ Ondertussen is De Cirkel ook voor Van der Meijden geen onbekend gebied. Hij zit in het Comité van Aanbeveling. ’Een luisterend oor kan enorm steunen.’ ‘En dat doet het ook,’ vult Pezie meteen aan. ‘Bij een gastvrouw of gastheer, maar het gebeurt ook regelmatig dat iemand onverwachts tijdens een ontspannen activiteit zijn of haar verhaal vertelt en dat de andere deelnemers aandachtig luisteren.’

Voorbereid
Burgemeester Van der Meijden; ‘Vorig jaar zijn er 101 bezoeken geweest van mensen uit Laarbeek aan De Cirkel. 101 op een totaal van 4000 bezoeken. Dat is relatief weinig zou je kunnen zeggen, maar als de bezoeken waardevol zijn geweest, dan doet het ertoe.’ Pezie twijfelt er niet aan. ‘Alle lof aan de gastvrouwen en -, heren. Die doen altijd hun best om gasten op hun gemak te stellen. Het feit dat bezoekers de weg naar De Cirkel goed weten te vinden, bewijst dat.’ Van der Meijden; ‘Ik snap dat mensen soms over een drempel moeten. Toch ervaar ik De Cirkel als een laagdrempelige voorziening waar mensen die kanker hebben, gehad hebben of een partner, kind of familielid hebben die het heeft, altijd terecht kunnen. Hetzij voor een activiteit of voor een goed gesprek. Net zo’n goed gesprek zoals wij nu gehad hebben.’ Pezie knikt instemmend. Een goed gesprek eindigt altijd met een tevreden gevoel.

Tekst en foto: Jan-Willem van den Enden

ANBI geregistreerde Stichting

 NL 28 RABO 0138 2281 40

NIEUWSBRIEF

 

Wat voor nieuws wilt u ontvangen


OPENINGSTIJDEN

Maandag: 09:30 tot 12:00
Dinsdag: 09:30 tot 12:00
Woensdag: 09:30 tot 12:00
Donderdag: 09:30 tot 12:00
Vrijdag: 09:30 tot 12:00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten

Share This